Barneveld, bedankt!

Toen wij ruim een week geleden naar de weersverwachtingen keken, waren we in opperbeste stemming. 5 mei leek een prachtige zomerdag te gaan worden. Net als vorig jaar. Helaas veranderde het beeld naarmate 5 mei dichterbij kwam. Op 3 mei konden we op basis van de toen al drie dagen onheilspellende verwachtingen niet anders dan besluiten om het Vier 5 mei Festival 2023 niet door te laten gaan op het Raadhuisplein. Toen moesten we snel schakelen naar plan B: de Veluwehal.  

En wat kregen we vanaf dat moment een medewerking. Ten eerste in de gesprekken met Jeroen van Optisport (dat de zaalverhuur in beheer heeft) en Tristan (horeca). Maar ook de redactie van de Barneveldse Krant met Wouter van Dijk en Geertjan Jansen. Erik Roest was vakantie aan het vieren en zou speciaal voor het Vier 5 mei Festival terug komen. Zowel online als in de huis-aan-huis uitgave op donderdag werd op de voorpagina nadrukkelijk aandacht gegeven aan het verplaatsen. Alle bands reageerden positief. A1 Media zegde meteen toe alles op alles te zullen zetten om ook binnen een fantastische live-uitzending te verzorgen van het hele gebeuren. Crew Licht en Geluid dacht heel goed mee, hoe er dan in plaats van buiten in de toneelzaal van de Veluwehal gewerkt zou moeten gaan worden. Op vrijdagmorgen 5 mei waren de mensen van Crew om 9.00 uur al bezig om zowel het geluid als het licht tot in de perfectie klaar te zetten. 

Renzo Kok haalde de door By-Boo beschikbaar gestelde meubels voor het kleine podium en haalde ook de Dixies op bij het Gemeentehuis om ze bij de Veluwehal te plaatsen. 's Avonds direct na het festival stond Renzo alweer paraat om de meubels op te halen voor de winkel van TOF aan de Korenbloemstraat. De meubels mochten weggegeven gaan worden aan een gezin, dat ze goed kon gebruiken.

Om 12.00 uur hadden de Molukse 'trolly girls' hun stand al bijna helemaal in gereedheid gebracht. En de Turkse familie Celik was thuis alles aan het voorbereiden om - ondanks een fikse tegenslag - ook ruim op tijd hun stand met vooral Surinaamse lekkernijen gereed te hebben. 

Toen om half 4 de lopers van Run2Day Bareveld met de fakkel met het vrijheidsvuur uit Wageningen kwamen (ook deze lopers: hartelijk dank! Wat een prestatie overigens!), kon onze burgemeester het vrijheidsvuur in de schaal van KUSK ontsteken. Daarna kon de nieuwe burgervader ons inspirerende woorden meegeven en zongen we onder begeleiding van het koperensemble van de Harmonie het eerste couplet van het Wilhelmus. Ook de mensen van dit ensemble en natuurlijk burgemeester Van der Tak: Hartelijk dank!

Van 16.00 - 22.00 uur zorgden de stands met Molukse en Surinaamse hapjes voor een bijzondere extra dimensie aan het Festival. Of het ook door die heerlijke geuren kwam of de fantastische bediening van de horeca van de Veluwehal of aan beide, zullen we niet weten, maar gedurende het gehele festival viel er geen onvertogen woord. Was het gezellig druk tot best wel heel vol, maar bleef de sfeer ronduit fantastisch. Zoveel mensen - jong en oud - die samen met ons en elkaar de vrijheid hebben gevierd. We waren en zijn er ontzettend blij mee en dankbaar voor. Dit was Barneveld op zijn mooist.

En we willen ook onze partners en sponsors hartelijk bedanken. Klein en groot. De partners? De Gemeente, de Harmonie, de Muziekschool, de Barneveldse Krant, A1 Media en de BMV. Op onze website zie je, dat er maar liefst negen sponsors waren dit jaar. Easyworks, By-Boo, Kusk, Bielderman en Koetsier, Van Deuveren Transport, Janse Mode, BTL, Hype en Jonker en Fieret.

Uiteindelijk leverden de muzikanten natuurlijk toch de belangrijkste bijdrage aan het welslagen van het Vier 5 mei Festival. Zonder één van de andere bands te kort te willen doen, een bijzonder woord van dank tot onze afsluitende band: de compleet Barneveldse band Rebel Rooster. We kennen allemaal het gezegde ruwe bolster, blanke pit. Die mannen op het podium zijn stoer, stevig en ze houden ook van dat soort muziek. Maar wat een hartelijkheid, wat een vriendschap, wat zijn deze kerels op elkaar ingespeeld en wat gaven ze ook anderen in de apotheose de ruimte. Een enorm compliment voor Noot Pattiasina (drums), André van Middendorp (basgitaar), Harco Wattimena (gitaar) en Arjan van den Brink (gitaar en zang). Nog één bijzondere opmerking: tijdens de apotheose werd de naam gescandeerd van Hugo van Veldhuizen, leerling van de Muziekschool, die een geweldige solo speelde op zijn gitaar in Let it Be. Voor ons als organisatie na de fantastische bijdrage van andere leerlingen tijdens de Dodenherdenking op 4 mei de bevestiging van ons 'regionale concept'.

Vrijwiligers nodig!

Eén groot feest dus met een razend enthousiast publiek. Waaronder ook wethouder Pluimers. Publiek dat ons vroeg of we zo'n geweldig feest niet vaker konden organiseren. Tsjaa. Een prachtig compliment natuurlijk, maar eigenlijk komen we gewoon al vrijwilligers te kort voor zowel de Dodenherdenking op 4 mei als het Vier 5 mei Festival de dag daarna. We zouden dus echt graag nieuwe vrijwilligers begroeten om ook in 2024 en 2025 twee mooie evenementen neer te zetten. Met name omdat twee van ons afzwaaien. 

Extra kosten

Tenslotte: Door de verplaatsing van het Raadhuisplein naar de Veluwehal waren er behoorlijke extra kosten. Tijdens het feest is daarvoor gecollecteerd, hartelijk dank aan alle gulle gevers, maar daarmee redden we het helaas nog niet. Daarom vragen we ook hiervoor de medewerking van het Barnevelds publiek. Via deze pagina kun je bijvoorbeeld donateur worden of een eenmalige gift geven en je kunt je er ook opgeven als vrijwilliger. 

Iedereen …. bedankt!,  namens de Stichting 4 en 5 mei Barneveld.

Gepubliceerd op:  10 mei 2023